Tradiții de Crăciun în lume


Te-ai întrebat vreodată cum sărbătoresc oamenii Crăciunul în alte colțuri ale lumii?

 

De la măturile ascunse în Norvegia până la cadourile împărțite de 13 pitici în Islanda, fiecare țară are farmecul și povestea sa unică.

România

În România, Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători, marcată de colinde, obiceiuri populare și mese bogate. În Ajun, copiii merg cu „Steaua” sau colindă, vestind nașterea lui Iisus. Moș Crăciun aduce cadourile în noaptea de 24 decembrie, lăsându-le sub bradul frumos împodobit. Masa de Crăciun include preparate tradiționale, precum sarmale, cozonac și cârnați, iar atmosfera este completată de bucuria reîntâlnirii cu familia.

Brazilia

În Brazilia, Crăciunul este sărbătorit la temperaturi de 30°C. Momentul central este Presepio, reprezentarea ieslei în care s-a născut Iisus, care este amplasată atât în biserici, cât și în case. În Ajunul Crăciunului, brazilienii participă la „Misa de Gallo” (masa cocoșului), la miezul nopții, în amintirea cocoșului care ar fi cântat în dimineața zilei de 25 decembrie, vestind nașterea Mântuitorului.

Bulgaria

În Bulgaria, Crăciunul este marcat de mirosul tămâiei. În noaptea de Ajun, cel mai vârstnic membru al familiei tămâiază toate încăperile casei, pentru a alunga răul. Moș Crăciun lasă cadourile sub brad în noaptea dintre 24 și 25 decembrie.

Germania

O tradiție germană deosebită este expunerea unei piramide de Crăciun în sufragerie. Acest carusel decorativ include îngeri și scene ale Nașterii Domnului, dispuse pe mai multe nivele. Piramida se rotește datorită căldurii generate de lumânări aprinse. Tradiția datează din Evul Mediu și își are originea în zona munților Erzgebirge.

Franța

În Franța, Crăciunul este însoțit de decorațiuni naturale, cum ar fi lemnul de ilex (laur), despre care francezii cred că aduce noroc în anul care vine. Cadourile sunt aduse de Père Noël pe 25 decembrie. În unele zone rurale, un buștean este ars în sobă din Ajun până la Anul Nou, iar cenușa este împrăștiată prin curte pentru a asigura un an agricol îmbelșugat.

Grecia

În Grecia, cadourile se împart în noaptea de Anul Nou, când este sărbătorit Sfântul Vasile, cel care aduce darurile. Grecii, fiind un popor de navigatori, își decorează casele cu mici corăbii luminoase, așezate la intrare sau la geam, în semn de respect pentru marinarii care muncesc de sărbători. Masa de Crăciun include o pâine tradițională, iar aceasta rămâne pe masă după ospăț, simbolizând hrana oferită lui Iisus.

Islanda

În Islanda, împărțirea cadourilor este un ritual care durează 13 zile. Începând cu 13 decembrie, un număr de 13 pitici, cunoscuți ca Jolasveinar, strecoară cadouri în încălțămintea copiilor cuminți. Tradiția aduce o atmosferă festivă și plină de surprize pe tot parcursul Crăciunului.

Polonia

În Polonia, masa de Crăciun începe doar după ce apare pe cer prima stea, numită Gwiazdka (mica stea), în cinstea stelei de la Betleem. Este un moment simbolic, care marchează începutul sărbătorii în familie.

Norvegia

Norvegienii au un ritual neobișnuit de Crăciun: ascund toate măturile în podul casei, pentru ca vrăjitoarele să nu le poată fura și să zboare cu ele în noaptea de Ajun. Copiii norvegieni primesc cadouri în data de 24 decembrie, aduse de Julenissen, Moș Crăciunul local.

Suedia

În Suedia, cadourile de Crăciun sunt ascunse într-un sac îngropat adânc în zăpadă. Descoperirea acestora devine o activitate veselă și interactivă pentru întreaga familie.

Care este traditia ta preferata de Craciun?

www.autoruncompany.com
www.statie-beton.ro
 
+40 786 973 889

Autorun Company