Descriere proiect
Beneficiar: MUNICIPIUL MEDIAȘ
Antreprenor: EURAS SRL
Executant: AUTORUN SRL
Perioada: 2015
Cetatea Mediașului a fost construită ca fortificaţie medievală din piatră și cărămidă în anul 1490, la ordinul Regelui Matei Corvin, prin participarea tuturor locuitorilor la lucrări, indiferent de statutul sau poziția socială. Constituită din ziduri de apărare având o lungime de aproximativ 2400m, o grosime de 0,8m și o înălţime de maxim 8m, trei porţi principale, patru porţi secundare şi şaptesprezece turnuri şi bastioane. A rezistat în fața a numeroase asedii, fiind cucerită și devastată de mai multe ori apoi refacută. Odată cu dezvoltarea oraşului se transformă treptat, iar începând cu secolul al XVIII-lea zidurile cetății nu au mai fost întreținute iar la începutul secolului XX au fost demolate o parte importantă pentru a fluidiza traficul, fiind percepută în prezent doar fragmentat pe o lungime de aproximativ 1845m având acum doar două porţi din porţile principale, una secundară și şase dintre turnurile şi bastioanele ce au constituit cândva mândra cetate a Mediașului.
Compania noastră a participat la refacerea, consolidarea, restaurarea și prezervarea acestor fortificații medievale, prin lucrări specifice, dintre care:
Acţiuni particulare (locale): sistematizarea verticală, consolidarea terasamentelor şi amenajarea zonelor adiacente monumentului pentru eliminarea umidităţii ce afectează zonele inferioare ale fortificaţiei. Refacerea zidăriilor de cărămidă, a zidăriilor mixte de piatră şi cărămidă prin acţiuni de consolidare, reţeserea zidăriei şi a paramentelor cu materiale şi tehnici tradiţionale – specifice perioadei de edificare a monumentului.
Mai multe despre serviciile noastre găsiți în pagina Lucrări de construcții civile și industriale
Provocări
Compania noastră a răspuns prompt la provocările cauzate de prezenţa apei cu presiune hidrostatică crescută, caz în care drenajul este inutil – s-au propus soluţii de realizare a unor bariere anticapilare orizontale, deasupra nivelului solului, realizate prin injectarea unor soluţii hidrofobe (polimeri și laxonici, metil-siliconat de potasiu) în foraje practicate în zidărie; orificiile de injectare ce s-au realizat, având diametrul de 16-30 mm la baza peretelui, la un nivel aflat deasupra sursei, după o linie paralelă cu solul, iar distanţa dintre foraje s-a stabilit în funcţie de porozitatea zidăriei.
Pavajele existente de piatră naturală s-au recondiţionat şi s-au menţinut. Pavajele noi sunt de acelaşi soi de piatră – andezit – destinaţia zonelor pavate se va diferenţia prin modul de prelucrare a pietrei; pentru alei, trotuare – zonele pietonale s-au folosit lespezi de piatră din andezit, grosime 5cm, iar pentru carosabil pavat s-au folosit calupuri de piatră din andezit (15x15x15cm). Pentru marcarea traseului zidului s-au folosit lespezi de piatră despicate neregulat.
Sisteme rutiere propuse și realizate pentru sistemul pietonal – alei pietonale – lespezi de piatră din bazalt grosime 5cm, lățime/lungime variabilă, gri. Pentru aleile cu circulaţie pietonală, accidental auto – 5 cm lespezi de piatră, 3 cm pat de nisip, 15 cm balast stabilizat.
Sistemul pietonal – auto – calupuri de piatră din bazalt 15x15x15cm, gri.
Pentru aleile cu circulaţie pietonală – auto, spaţii de parcare, 15 cm calupuri de piatră (calitate, culori şi finisaje superioare pentru spaţiile definite “carosabil special”), 3 cm pat de nisip, 30 cm balast stabilizat, 15 cm balast.
Dar cea mai mare dintre provocări și de a cărei soluționare suntem mândri, este realizarea acestei frumoase lucrări în doar 9 luni față de termenul inițial de 24 de luni.