torcretare beton 1

Ce este torcretarea betonului?

Torcretarea betonului reprezintă procedeul prin care se aplică betonul pe suprafețe verticale, utilizând un utilaj specializat. Astfel, betonul este pus în operă asigurându-se simultan fixarea sa pe poziție. Acest procedeu înlocuiește cu succes manopera manuală, execuția mecanizată permițând o mult mai bună eficiență în execuția lucrărilor de betonare.

Practic, betonul este transportat printr-un furtun și proiectat pneumatic la viteză mare pe o suprafață, pentru a obține o compactare de înaltă calitate pe suprafața dată. Astfel, betonul devine dens și de înaltă calitate, cu un raport redus în greutate/cm, permeabilitate scăzută și un conținut ridicat de materiale cimentare.

Torcretarea umedă a betonului

În cazul torcretării umede a betonului, se utilizează materialul în stare umedă, preparat integral. Este esențială respectarea exactă a rețetei, cât și aprovizionarea continuă a utilajului cu ajutorul căruia se realizează procedeul de torcretare. Granulația maximă este de 8mm. Aplicarea betonului se poate face la o distanță de maxim 200 m și la o înalțime de maxim 80 m față de utilajul de pompare.

Utilizări ale betonului torcretat

Betonul torcretat se pretează la încărcarea zidurilor, acoperirea taluzurilor în lucrările hidrotehnice de orice tip, piesele de rezistență ale podurilor, viaductelor, barajelor, pereți exteriori ai clădirilor care se consolidează, orice tip de încăpere sau spațiu subteran de tip bazin pentru apă, depozit, piscină, beci, stație electrică.

Avantajele torcretării

  • Viteză de lucru mărită, respectiv durată mai mică pentru finalizarea lucrării.
  • Aplicarea betonului la distanță față de utilajul de transport.
  • Aplicarea betonului în spații greu accesibile.
  • Uniformitate foarte bună a betonului pe suprafața de lucru.
  • Reducerea costurilor de execuție a lucrării.