Descriere proiect
Beneficiar: MUNICIPIUL SIGHIȘOARA
Antreprenor: POSADA MED SRL
Executant: AUTORUN SRL
Perioada: 2013 – 2014
Proiectul a presupus reabilitarea unei clădiri declarate monument istoric în cetatea Sighișoarei, obiectiv declarat Monument UNESCO și schimbarea de destinație din sală de spectacole în Centru Național de Informare și Promovare Turistică, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013.
Cantități ale proiectului:
- desfacere șarpantă şi învelitoare – 500 mp
- desfaceri tencuieli exterioare şi interioare 2000 mp
- tencuieli speciale de asanare pe bază de var 1500 mp
- schele metalice – 2000 mp
- eșafodaje 500 mp
- grinzi lamelare din lemn stratificat cu lungimi variabile 6 m – 15,8 m
- cofraj pierdut din tablă zincată cutată cu g = 1 mm 500 mp
- armături 6000 Kg
- cofraje la grinzi și stâlpi 350 mp
- betoane 230 mc
- instalații electrice, instalații antiefracție, alarmare incendiu, instalații sanitare, instalații termice şi de ventilație
- tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan
- confecții metalice diverse
- hidroizolații
- vopsitorii și zugrăveli
- parchet
Mai multe despre serviciile noastre găsiți în pagina Lucrări de construcții civile și industriale
Provocări
Cea mai mare provocare a acestui proiect a fost punerea în aplicare a soluției tehnice adoptate de proiectant, pentru transformarea șarpantei vechi în terasă circulabilă cu structură mixtă, grinzi din lemn stratificat și placă din beton monolit slab armată. Acest proiect a implicat găsirea unei soluții inovatoare pentru transportul grinzilor lamelare, cu lungimi variabile cuprinse între 6 – 16 m, lățimea lor cuprinsă între 16 – 18,5 cm și înălțimea acestora între 64 – 86 cm, prin cetatea Sighișoarei, obiectiv declarat Monument UNESCO, și accesul cu o automacara, lângă obiectiv, pentru montajul lor.
Reabilitarea clădirii Centrului Național de Informare și Promovare Turistică a fost un proces complex și meticulos, care a implicat multiple etape și abordări specializate pentru a păstra integritatea și autenticitatea structurii existente.
Prima etapă a fost reparația și consolidarea structurii. Aceasta a implicat lucrări de înlocuire și restaurare a elementelor structurale deteriorate, consolidarea pereților, transformarea șarpantei și a învelitorii din tablă în terase circulabile. De asemenea, s-au luat măsuri pentru a preveni deteriorarea ulterioară, cum ar fi tratamentele pentru combaterea umidității și instalarea unui sistem de drenaj.
În paralel, s-au efectuat lucrări de restaurare a elementelor decorative și arhitecturale. Acestea au inclus și refacerea ornamentelor, tencuielilor și fațadelor.
O altă etapă importantă a fost modernizarea instalațiilor. Aici s-au înlocuit instalațiile electrice, sanitare, termice si de ventilație, adaptându-le la standardele și cerințele actuale, dar păstrându-se compatibilitatea cu specificul clădirii. În final, s-au realizat lucrările de finisaje interioare și exterioare. Acestea au inclus lucrări de pardoseli, zugrăveli, montarea ușilor și ferestrelor.
În concluzie, executarea acestei lucrări de reabilitare a clădirii Centrului Național de Informare și Promovare Turistică a necesitat o abordare atentă, care a respectat valorile și specificul acesteia.
În ciuda acestor provocări echipa AUTORUN COMPANY a reușit să finalizeze acest proiect în termenul agreat şi la standardul de calitate cerut de beneficiar.